10-vuotisjuhlan blogisarja: Ennakoinnin ammattilainen osaa puhutella järkeä ja sydäntä
Juhlavuoden kunniaksi ja 10-vuotislahjaksi Futures Finland on pyytänyt toiminnassa mukana olleita ennakoinnin ammattilaisia kirjoittajiksi artikkelisarjaan, jossa nostamme alan profiilia ja tuomme esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa osaavan ja uskottavan tekijän?
Anne Raudaskoski on Ethican Head of Consulting & Co-Founder. Ethica on konsulttitoimisto, jonka tehtävänä on inspiroida ja ohjata kokonaisia teollisuudenaloja kohti kiertotalouden ja uudistavan kasvun mukaista tulevaisuutta.
Vihreä siirtymä edellyttää oivalluksia
Voidaan sanoa, että jokainen meistä on ennakoija: aivomme on biologisesti viritetty ennakoimaan tulevia tilanteita. Haasteena on vain se, että aivojen tulevaisuusjänne on varsin lyhyt. Siksi tarvitaan tulevaisuustyökaluja, joiden avulla katsetta voi nostaa pidemmälle horisonttiin.
Toisaalta olen työssäni kiertotalous- ja kestävän liiketoiminnan konsulttina saanut usein todeta, että parhaidenkin työkalujen ja ammattitaidon avulla tuotettu tulevaisuuskuva voi valua kuin vesi hanhen selästä, jos vastapelureina ovat uskomukset, tavat ja tottumukset sekä peräpeiliin luottava ”ei meillä näin ole ruukattu ajatella” -asenne.
Tästä syystä minua on pitkään kiehtonut oppia ja testata tapoja, joiden kautta voi oivalluttaa eli aiheuttaa liikehdintää järjen ja sydämen tasolla, jotta askel kohti paljon puhuttua ’vihreää siirtymää’ toteutuu vaikkapa kestävämmän liiketoimintastrategian tai tuotemuotoilun kautta.
Ennenkuulumattomasta vallalla olevaan
Kun pohdimme järki – sydän -akselin liikuttamista, tykkään lainata politiikan puolella käytettyä Overtonin ikkunaa: se jaottelee näkemykset asteikolla ennenkuulumaton – radikaali – hyväksyttävä – järkevä – suosittu – vallalla oleva. Kun jostain asiasta tulee suosittu tai vallalla oleva, on oivallus tapahtunut ja sen seurauksena mielenmaisema ja toiminta muuttuvat.
Esimerkiksi maapallon resurssien kantokyvyn kannalta on ollut hyvin pitkään vallalla tuhlaritalous-näkemys: ota – käytä – heitä pois -toimintamalli. Se pohjaa käsitykseen, että jostain tulee ehtymättömästi luonnonvaroja, jotka voidaan valjastaa ja jalostaa erilaisiksi tuotteiksi tyydyttämään monenlaisia – tarpeellisia ja vähemmän tarpeellisia – mielihaluja.
Oivallus vie tiedon sydämen tasolle ja mahdollistaa toimimisen
Tietoa (järjen taso) on ollut saatavilla vuosikymmeninä, mutta vasta viime vuosina ymmärrys ja hyväksyntä (sydämen taso) nykymenon mahdottomuudesta on kasvanut nopeasti. Nyt jokainen toimitusjohtaja puhuu jo sujuvasti ja CO2-päästövähennystavoitteista.
Tämä ei ole tietenkään ole tapahtunut itsestään. On tarvittu valtava määrä oivalluttamista ennakoinnin ja muiden ammattilaisten toimesta, jotta meille on muodostunut kulttuuri, jossa ei enää ole hyväksyttävää olla tekemättä ilmastotoimia. Päästövähennyssitoumukset ovatkin hyvä esimerkki siitä, miten vuosikymmenten saatossa aihe on liukunut Overtonin ikkunassa radikaalista järkevään ja lopulta vallalla olevaan.
Tarvitaan vielä paljon järjen ja sydämen yhteentulemista, jotta luonnon ja yritysten riippuvuussuhde ymmärretään hiilidioksidipäästöjä kokonaisvaltaisemmin. On selvää, että ennakoinnin ammattilaisilla riittää työtä, jotta laajemmasta vihreä siirtymä -termistä tulee ensin hyväksyttävää tulevaisuutta ja lopulta vallalla olevaa todellisuutta.
Futures Finland -verkosto jätti tunnejäljen jo ensikohtaamisella!
Ensikohtaamiseni Futures Finland -verkoston kanssa tapahtui noin 8 vuotta sitten, kun astuin sisään yhteen verkoston lukuisista tilaisuuksista. Tilaisuuden aihetta en enää muista, mutta tunnejälki oli sitäkin voimakkaampi. ”Tämä on äärimmäisen kiinnostavaa, tästä haluan oppia lisää”, ajattelin innostuksen vallassa.
Vuosien varrella olen ollut tapahtumassa, jos toisessakin ja järjestänyt pari kiertotalousteemaista tilaisuutta. Olen myös huomannut, että verkosto on henkisesti tärkeä; tämä on yhteisö, johon haluan kuulua ja jolta saan aina uusia syötteitä omaan ajatusteni tonavaan.
Kohti seuraavaa kymmenlukua!