10-vuotisjuhlan blogisarja: Ennakoinnin ammattilainen kehittyy dialogissa muiden kanssa
Juhlavuoden kunniaksi ja 10-vuotislahjaksi Futures Finland on pyytänyt toiminnassa mukana olleita ennakoinnin ammattilaisia kirjoittajiksi artikkelisarjaan, jossa nostamme alan profiilia ja tuomme esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa osaavan ja uskottavan tekijän?
Tiina Maria Honkanen toimii VR:n Matkustajaliikenteessä Head of Product & Concept Design -roolissa digitaalisten konseptien ja lisäpalveluiden kehittämisen parissa, tulevaisuuksien kirjo tiiviisti kehittämisessä mukana. Vapaa-ajallaan hän on luonnosta inspiroituva, metallibändissä soittava muusikko. Hän on ollut Futures Finland -verkoston aktiivinen jäsen vuodesta 2012 alkaen.
Ennakoinnin verkosto ammattiosaamisen kehittäjänä, inspiroijana ja ajattelun haastajana
Ennakoinnin parissa työskentelevät ovat tyypillisesti luonteeltaan uteliaita. He haluavat ymmärtää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä ja kysyvät ”entä jos” -kysymyksiä. He tunnistavat ja haastavat perusolettamuksia, uskomuksia ja tabuja, pohtivat ajattelun vinoumia ja haluavat nähdä asiat laajasti, monista eri näkökulmista. Verkostossa voimme jakaa osaamistamme, laajentaa näkökulmiamme ja kehittyä ammatillisesti.
Elinikäinen oppiminen, havainnointi ja kuunteleminen ovat osa ennakoijan ammattitaitoa ja työn vaatimuksia. On oltava utelias ja tiedonjanoinen, kun seuraa maailman tapahtumia – muutosajureita ja toisiinsa linkittyneitä ilmiöitä, esimerkiksi megatrendejä, trendejä tai heikkoja signaaleja.
Yksin ei kuitenkaan huomaa kaikkea eikä pysty tunnistamaan oman ajattelun sokeita pisteitä. Uusia näkökulmiakin on helpompi löytää keskustelukumppanin kanssa. Erilaisissa toimintaympäristöissä ja eri aloilla toimimisen apuna ja tukena tarvitaankin muita ihmisiä. Verkostoista voi saada tukea esimerkiksi toimialalle tai tiettyyn tarpeeseen soveltuvista ennakoinnin menetelmistä tai tiedonlähteistä.
Verkostot ovatkin tärkeitä ajattelun ja ammatillisen kehittymisen tukijoita ja haastajia. Keskustelu muiden ihmisten kanssa tuo omaan ajatteluun laajuutta ja oppimiseen sisältöä, uusia näkökulmia ja inspiraatiota.
Verkoston voima syntyy jokaisen jäsenen vahvuuksista ja osaamisista
Verkostossa on voimaa, on vanha sanonta – ja se pitää paikkansa. Esitykset toisilta jäseniltä, omien oppien ja kokeilujen jakaminen, kuunteleminen ja keskustelut auttavat kehittämään ammatillista osaamista. Parhaimmillaan verkoston jäsenten yhteinen, jaettu tieto eri liiketoiminnoista ja eri aloilta, erityisosaaminen ennakoinnin eri osa-alueilta, ongelmanratkaisutaidot, vapaamuotoinen sparrailu, mentorointi ja vertaistuki hyödyttävät kaikkia verkoston jäseniä.
Verkoston kautta yhteinen tieto jakautuu jäsenten työpaikoille, yrityksiin ja muille ympärillä oleville ihmisille. Joukkoälyn hyödyntäminen esimerkiksi jonkin ongelman tutkimiseen tai menetelmän valinnan pohtimiseen tuo usein parempia ratkaisuja kuin painiminen asian kanssa yksin, ja kaikki osalliset oppivat ja kehittyvät keskustelun lomassa.
Verkosto soi ja kehittyy kuin yhteismusisointi!
Jos verkostoa ajattelee musiikkikappaleena, jokainen meistä jäsenistä on kuin yksi melodiateema tai soitin. Tuomme mukanamme jotain itsestämme ja osaamisestamme, ja se auttaa rakentamaan kappaletta niin, että muodostuu erilaisia, toisiaan tukevia tai toisinaan ristiriitaisiakin melodiateemoja. Eri soittimet ja vastamelodiat rikastavat kappaletta, ja soitinten välinen melodinen keskustelu tuo kappaleeseen dynamiikkaa ja eloa. Toiset melodiateemat inspiroivat muita, ja teema muuntuu, paisuu ja nousee.
Musiikki jatkuu meissä, vaikka kappale hetkellisesti hiljenee. Tämä kappale, kuten osaaminenkaan, ei ole koskaan valmis. Melodiateema voi muuttua ja tarvitaan uusia ja erilaisia soittimia ja teemoja mukaan. Uudet, jaetut osaamiset ja verkoston jäsenet tuovat jälleen uudenlaisia osioita kappaleeseen, ja musiikki jakautuu ja jatkuu yhä useammassa.
Futures Finland -verkosto on osa ammatillista kehitystäni
Aloitin verkostoitumiseni opiskeluaikana, vaikka minua silloin jännitti mennä tuntemattomien ihmisten joukkoon. Opintojeni osana vaadittiin osallistumista ammatillisiin tapahtumiin tai verkostoihin, ja olen ymmärtänyt vasta jälkikäteen, mikä arvo tällä oli meille opiskelijoille.
Futures Finland -verkostoon törmäsin, kun etsin noin kymmenen vuotta sitten opiskeluihini liittyen innostavia tapahtumia. Tässä ensimmäisessä löytämässäni tapahtumassa aiheena oli palvelumuotoilun ja tulevaisuudentutkimuksen yhdistäminen palveluliiketoiminnan kehittämisessä – ja tämä aihe jo vuonna 2012!
Jäin heti koukkuun, niin aiheeseen kuin upeisiin, ajatteluani haastaviin ja inspiroiviin ihmisiin. Jo tuo ensimmäinen aihe verkoston tapahtumassa vaikutti omaan ammatilliseen kehittymiseeni: Tutkin opintojeni aikana teemaa ja siihen liittyvää kirjallisuutta, kirjoitin päättötyöni tulevaisuuden palveluiden prototypoinnista, ja työssäni yhdistän palvelumuotoilua ja tulevaisuudentutkimusta palveluiden kehittämisessä. Tuosta ensimmäisestä verkostotapaamisesta lähti liikkeelle innostus omalle ammatilliselle kehittymispolulleni.
Futures Finland -verkoston toiminta pohjautuu kolmeen kivijalkaan; tieto, taito ja toiminta. Se tarkoittaa, että ammatillisen kehittymisen näkökulmasta verkostolla on ennakoinnin ammattilaiselle paljon annettavaa. Tapahtumien aiheina voi olla uratarinoita inspiroivilta tulevaisuudentutkijoilta, työkalujen tai menetelmien esittelyä ja niiden käytön harjoittelua, tai ympäröivän maailman ilmiöistä keskustelua. Yhdessä toimimisen merkityksellisyys syntyy yhteisestä kiinnostuksesta kehittää ja edistää tulevaisuusajattelua – teemme sitä kaikki yhdessä verkostona ja erillämme, omissa päivittäisissä ympyröissämme, työpaikoillamme ja yrityksissämme.
Verkoston järjestämissä tapahtumissa annan arvoa kaikelle sille tiedolle, jota jaamme toisillemme. Arvostan keskusteluita, joissa eri näkökulmat ovat yhtä arvokkaita ja jotka auttavat ymmärtämään erilaisia ihmisiä, joskus jopa ihmisyyttä itseään. Arvostan verkostomme ihmisiä, jotka inspiroivat minua tiedollaan, osaamisellaan ja kokemuksellaan, ja joiden inspiroimana haluan itsekin ymmärtää enemmän, oppia lisää ja kehittää osaamistani. En muista yhtään tapahtumaa, josta en olisi lähtenyt inspiroituneena ja uutta oppineena kotiin.
Vaikka meitä ennakoinnin parissa työskenteleviä yhdistää moni asia ja kiinnostuksen kohde, meissä on myös eroja. Juuri tuo moniäänisyys, erilaiset vahvuudet ja taustamme eri toimialoilla mahdollistavat rikkaammat keskustelut ja ajatusten haastamisen.
Avoin mieli + keskustelut + luovuus = oivallusten aarrearkku
Ennakoinnin verkosto on ollut itselleni tärkeä inspiraation, rohkaistumisen ja oivallusten lähde. Verkosto tukenani olen uskaltanut viedä tulevaisuusajattelua eteenpäin omissa organisaatioissani jo silloin, kun se ei ollut yhtä tunnettua kuin tänään. Verkoston rohkaisemana on helpompi itsekin rohkaista ympärillä olevia ihmisiä kysymään ”entä jos” ja keskustelemaan vaikeistakin kysymyksistä.
Verkoston tapaamisissa olemme puhuneet esimerkiksi erilaisista menetelmistä, joilla tulevaisuusajattelua voi edistää omissa organisaatioissa, kouluissa tai lähipiirissäkin. Olemme keskustelleet mm. taiteellisista, luovemmista keinoista lähestyä tulevaisuuksia. Esimerkiksi silloin, kun halutaan haastaa ihmisiä avartamaan ajattelua ja hyppäämään askel vaikkapa 50 vuotta eteenpäin, visuaalisuus, äänet ja jopa tuoksut ovat hyviä auttamaan aikahypyssä.
Taiteelliset keinot toimivat erityisen hyvin lasten ja nuorten kanssa, mutta pienellä leikillisyydellä aikuistenkin on helpompi hypätä tulevaisuuksiin ja normaalin arjen ulkopuolelle. Improvisaation, teatterin, palvelumuotoilun ja pelillistämisen keinot voivat helpottaa psykologisen turvallisuuden luomisessa, mikä on edellytys vapaammalle ideoinnille kuvitella tulevaisuuksia. Kirjoitetut tarinat, valokuvat, piirrokset, storyboardit ja videot ovat myös hyviä tapoja esittää ja konkretisoida mahdollisia tulevaisuuksia.
Tästä hyvänä esimerkkinä ovat tulevaisuustarinat, joissa tulevaisuuskuvia kerrotaan kuvitellun henkilön arjen näkökulmasta: Mitä hän syö, missä hän asuu, millaista (jos mitään) työtä hän tekee, miten hän liikkuu. Esiteltyjen ja yhdessä sparrailtujen menetelmien kokeilu omassa arjessa kasvattaa osaamista ja auttaa lisäämään uusia vaihtoehtoja omaan menetelmäkirjastoon.
Ennakoinnin ammattilaisten toimijuus ja vastuu huomisesta – yhdessä verkostona
Meillä kaikilla ennakoinnin ammattilaisilla ja tulevaisuuksista kiinnostuneilla on oma roolimme ja toimijuutemme. Voimme pyrkiä vaikuttamaan organisaatioissamme ja päätöksenteossa siihen, että yhteiskuntamme pysyy kilpailukykyisenä ja tekee tulevaisuuskestäviä päätöksiä.
Verkostot, kuten Futures Finland, edistävät osaamisen kehittymistä ja vaikuttavat osaltaan siihen, että tulevaisuustaidot tulevat yhteiskunnassa kaikkien saataville ja päätökset pohjautuvat kestäviin valintoihin. Ennakoinnin verkoston avulla huolehdimme omasta ammatillisesta kehittymisestämme, edistämme tulevaisuusajattelua yhteiskunnassa ja autamme yhdessä tekemään parempaa huomista meille kaikille.
Tulevaisuus tehdään tänään. Tehdään siitä loistava, yhdessä.