10-vuotisjuhlan blogisarja: Ennakoinnin ammattilainen on kyseenalaistaja

Juhlavuoden kunniaksi ja 10-vuotislahjaksi Futures Finland on pyytänyt toiminnassa mukana olleita ennakoinnin ammattilaisia kirjoittajiksi artikkelisarjaan, jossa nostamme alan profiilia ja tuomme esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa osaavan ja uskottavan tekijän?

Pauli Komonen on tutkija VTT:n Corporate Foresight & Strategy –tiimissä. Pauli tekee väitöskirjaa kuluttajakäyttäytymisen ennakoinnista Helsingin yliopistossa. Pauli on Futures Finlandin toinen alkuperäinen perustaja. 

Ennakoija havainnoi ja haastaa

Yksi ennakoinnin ammattilaisen tärkeimmistä tehtävistä on tunnistaa asioita, jotka eivät ole vielä yleisessä tiedossa. Hänen täytyy ajatella, millaiset asiat ovat valtavirtaa esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä. Tulevaisuutta ennakoivien tiedonjyvien kaivaminen, yhdistely ja tarkastelu vaativat luovaa lähteiden käyttöä. Mitä kaukaisemmasta tulevaisuudesta on kyse, sitä enemmän täytyy liikkua myös intuition ja mielikuvituksen alueilla, analyyttista ennakointiprosessia väheksymättä. 

Tulevaisuus on harvoin samanlainen kuin nykyhetki. Keskeisten ennakointikäsitteiden, kuten skenaarion ja heikon signaalin, määritelmiin kuuluu niiden nykyhetkeä haastava luonne. Ennakoijan täytyy tuottaa ajatuksia ja näkemyksiä, jotka haastavat nykyiset käsitykset maailman tilasta. Ennakoijan ei tarvitse olla provokaattori tai häirikkö, mutta hänen täytyy pystyä kuljettamaan keskustelukumppanin ajatuksia vieraille ja tuntemattomille alueille.

Tästä syystä ennakoijan ajatukset eivät voi kulkea täysin sovinnaisilla urilla ja hän on usein lähtökohtaisesti toisinajattelija. Hänen ajatuksensa voivat tuntua nykyhetken näkökulmasta vääriltä ja liioitelluilta. Poikkeavat ajatukset eivät kuitenkaan ole yleensä ennakointiasiantuntijan henkilökohtaisen nerokkuuden tulosta, vaan hänellä täytyy olla herkkyyttä tarkastella maailmaa yllättävistä näkökulmista. Siksi hän hakee tietoa alakulttuureista, laboratorioiden kokeiluista, patenttitietokannoista, scifi-kirjallisuudesta, nuorisoilmiöistä, edelläkävijäkuluttajista, ja lukemattomista muista lähteistä. Erilaisista marginaali-ilmiöistä rakentuu orastavan muutoksen kokonaiskuva.

FuFi on ennakkoluulottomien oppijoiden verkosto

Kun olin perustamassa Futures Finlandia (silloin Futures Specialists Helsinki) Minna Koskelon kanssa kymmenen vuotta sitten, oli toiminnassa tällaista ennakoijan mielenmaisemaan vertautuvaa ennakkoluulottomuutta. Itselläni oli myös huomattavasti enemmän intoa kuin osaamista, oli kyse sitten ennakoinnista tai ammatillisen yhteisön rakentamisesta. Pöytä oli puhdas ja meillä oli aavistus, että tällaiselle toiminnalle olisi tarve. Verkoston luonteesta ja tarkoituksesta oli alustavia ideoita, mutta ne ovat muuttuneet erilaisten kehitysaskelien kautta tähän päivään saakka, ja toivottavasti näin on myös tulevaisuudessa. 

Itselleni verkoston toiminnasta on jäänyt päällimmäisenä mieleen aitous. Tapahtumien aiheet ja konseptit ovat syntyneet vilpittömän mielenkiinnon pohjalta. Halu alan ja sen kulttuurin kehittämiseen on ollut voimakas. On aina ilo tavata ihmisiä, joihin olen alun perin tutustunut juuri tämän verkoston kautta. Toiminnan ote on ollut raikas, kokeileva, ja tarvittaessa kriittinenkin. Futures Finlandin tulevaisuuden kannalta onkin tärkeää, että yhteisön ihmiset hyödyntävät ennakoinnin ammattilaisen laajaa ja pelotonta näkökulmaa oman toiminnan kehittämisessä, aivan kuten tähänkin asti.

Pauli Komonen
Tutkija, Futures Finlandin perustajajäsen

10-vuotis blogisarjaGuest User