10-vuotisjuhlan blogisarja: Ennakoinnin ammattilainen kannustaa tulevaisuustietoisuudesta tulevaisuustoimijuuteen ja tulevaisuuden muotoiluun

Juhlavuoden kunniaksi ja 10-vuotislahjaksi Futures Finland on pyytänyt toiminnassa mukana olleita ennakoinnin ammattilaisia kirjoittajiksi artikkelisarjaan, jossa nostamme alan profiilia ja tuomme esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa osaavan ja uskottavan tekijän?


Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilija, yrittäjä ja Futures Finland ry:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Minna yhdistää ajattelussaan edelläkävijänä ennakointiajattelua, palvelumuotoilua ja ihmistieteitä rikastaen käsitystämme siitä, mitä voisi olla ja mitä voisimme tulevaisuuksien eteen tehdä. Koskelon missio on saada tulevaisuusajattelu osaksi organisaatioiden ja ihmisten päätöksentekoa. Minnan kirja Tehtävänä tulevaisuus julkaistiin vuodenvaihteessa.


Tulevaisuuteen voi vaikuttaa


Tulevaisuusajattelun käyttökohteiksi nimetään yleensä ajattelun avartaminen sekä tulevaisuuteen  varautuminen ja vaikuttaminen, jota itse nimitän tulevaisuusmuotoiluksi. Yksi tulevaisuusajattelun tärkeimmistä periaatteista on se, että tulevaisuus ei ole ennalta päätetty. Tulevaisuuteen vaikutetaan teoilla nykyhetkessä.

Toinen tulevaisuusajattelun tärkeä periaate on se, että tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta sitä voi ennakoida. Kun tulemme tietoiseksi toimintaympäristössä vaikuttavista muutosajureista, vaihtoehtoisista tulevaisuuksista ja mahdollisuuksista, tulevaisuus ei pääse yllättämään. Erityisen tärkeää on kyky nähdä aikaisia muutoksen merkkejä, joka mahdollistaa aikaisen toimintavalmiuden. Ennakointi lisää tutkitusti kannattavuutta.


Kolmas tärkeä tulevaisuusajattelun periaate on puhua monista vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Vaihtoehtoihin kuuluu muun muassa ei-toivotut, järjettömät, yllättävät, mahdolliset ja todennäköiset tulevaisuudet. Ennakoiden voi määrittää toivotun tulevaisuuden ja reittejä sinne. Kun tulevaisuuden visio on kirkas ja askelmerkit sinne on tunnistettu, se on mahdollista saavuttaa. Tässä yhteydessä viittaan aktiiviseen tulevaisuuden muotoiluun. Tulevaisuusmuotoilun tavoite on varautumisen sijaan  vaikuttaa.

Innosta tulevaisuudella


Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Vaikka minä käytän titteliä tulevaisuusmuotoilija, olemme kaikki tulevaisuusmuotoilijoita ja vaikutamme päivittäisillä teoillamme yhteiseen tulevaisuuteen. Mitä tulevaisuustietoisempia olemme, sitä tulevaisuuskestävämpiä päätöksiä voimme tehdä.


Asiakkaat, sidosryhmät ja omistajat ovat yhä kiinnostuneempia ennakointitietoon perustuvista näkemyksistä ja tiedon huomioimisesta päätöksenteossa (foresight informed). Ennakointi näkyy organisaatioissa yhä enemmän. Tulevaisuusmuotoilun avulla tulevaisuuden mahdollisuudet voidaan tehdä näkyväksi ja konkreettisiksi. Asiakkaat voidaan kutsua kokemuksellisten ja visuaalisten menetelmien avulla tulevaisuuksien äärelle innostumaan tulevaisuudesta.


Milloin viimeksi pysähdyit pohtimaan, minkälaista tulevaisuutta muotoilet, minkälaisella visiolla innostat henkilöstöä, asiakkaita ja sidosryhmiä? Entä muistuuko mieleesi erityisen inspiroiva visio?


Mckinseyn tutkimuksen mukaan tulevaisuudesta kommunikointi voi parantaa suorituskykyä ja hyvinvointia. Kommunikoimatta jättäminen puolestaan laskea sitä ja aiheuttaa jopa ahdistusta. Epävarmoina aikoina tulevaisuusajattelun tärkeys korostuu. Toivottu tulevaisuus kannustaa toimijuuteen. Haastan kaikki visioimaan hyvää tulevaisuutta ja omaksumaan asenteen tulevaisuusmuotoilusta tulevaisuuden vastaanottamisen sijaan.


Tähän päättyy Futures Finlandin 10-vuotisjuhlan blogisarja. Kohti toiveikasta vuotta 2023.


10 -vuotisjuhlan kunniaksi koostettu 10-osainen artikkelisarja ennakoinnin ammattilaisilta on raottanut verhoa tulevaisuuksien ajattelijoiden, muotoilijoiden ja tekijöiden arjesta ja ajatuksista siihen, mitä ennakoinnin ammattilaisuus on. Artikkelisarja päättyy, mutta tulevaisuuksien tekeminen ei.