Ennakoinnin ammattilaisuus – mistä alalla puhutaan?

Kiinnostus tulevaisuusajattelua kohtaan on kasvanut erityisesti viimeisten kolmen vuoden aikana. Ajureina ovat toimineet muun muassa koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota. Strategisen johtamisen asiantuntija ja kirjoistaan tunnettu Gary Hamel on sanonut osuvasti: “Deep change is nearly always crisis-led”, suomeksi: "Syvä muutos on lähes aina kriisin aikaansaamaa". Näin tuntuu olevan myös ennakoinnin hyödylliseksi havaitsemisen kohdalla. Kriisejä voidaan ennakoida.

Suosion kasvu näkyy myös siinä, että markkinoilla on myös enemmän futuristiksi itseään kutsuvia. Sama huomio on tehty ympäri maailman ja asia on puhuttanut ammattilaisfuturistien foorumeilla niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Ennakoinnin ammattilaista määrittelemässä

Ennakointi on kehittynyt alana toisesta maailmansodasta lähtien ja se käsittää omat periaatteensa ja menetelmänsä. Tunnettu futuristi Alex Fergnani nosti taannoin sosiaalisessa mediassa (Linkedin) ennakoinnin ammattilaisuudesta keskustelun alla olevan kuvan avulla (jaettu luvalla).

Kuvassa on kaksi saraketta. Vasemmalla puolella kuvataan huijari-futuristeja, oikealla puolella ammattilaisia.

Fergnanin mukaan huijari-futuristin voi tunnistaa esimerkiksi vähäisestä ennakoinnin menetelmien tuntemuksesta; huijarit käyttävät yhtä ja samaa menetelmää projektista riippumatta, trendipohjaisista ennustamisesta, vähäisestä tai olemattomasta ennakoinnin kokemuksesta sekä yksinomaan toivottuihin tulevaisuuksiin nojaamisesta.

Ammattilaisfuturistin tunnistaa Fergnanin mukaan skenaario-osaamisesta, monien erilaisten ennakointimenetelmien tuntemisesta, kokemuksesta ennakointiprojekteissa (konsultointi ja tutkimus) sekä neutraalista suhtautumisesta vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.
Lisäksi ammattilainen osaa soveltaa ja kehittää uusia ennakoinnin menetelmiä.

Keskustelua kaivataan

Julkaisu sai valtavan määrän tykkäyksiä ja keskusteluakin kertyi usean sadan kommentin verran. Mukana keskustelussa oli alan huippuja ympäri maailman. Fergnanin jaottelu jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta sai ihmiset ajattelemaan ja keskustelemaan. Moni ennakoinnin ammattilainen toivoi kommenteissa selkeyttä ennakoinnin ammattilaisen määrittämiseksi ja tunnistamiseksi. Esimerkiksi menetelmäosaaminen korostui.

Teema nousi esiin myös monissa yhteyksissä Turun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen vuotuisessa Tulevaisuus-konfferenssissa nyt kesäkuussa. Konferenssiin osallistui lähes 300 ennakoinnin asiantuntijaa lähes 40 maasta.

Keskusteluissa nousi esiin myös se, että kukaan ei synny ennakoinnin ammattilaiseksi, ja on alan etu että entistä suurempi määrä ihmisiä kokee ennakoinnin omakseen ja hyödyntää sen menetelmiä ja työkaluja. Jokainen ennakoinnin ammattilainen on aloittanut jostain. Myös Futures Finlandissa toivotamme tervetulleeksi ennakoinnin parissa eri tavoin työskentelevät ja ammattilaisiksi haluavat.

Association for Professional futurists on ratkaissut haasteen luomalla tiukan seulan täyden jäsenyyden saamiselle ja osoittaa näin todelliset ennakoinnin ammattilaiset. Vain kokeneet ja he, joilla on referenssejä ja suosituksia, hyväksytään täysjäseniksi. Muita jäsenyyden muotoja ovat opiskelija ja ennakoinnin ystävä, joka on tarkoitettu niille, jotka ovat kiinnostuneita ennakoinnista, mutta eivät ole ammattilaisia.

Futures Finland ry kehittää alaa

Myös me Futures Finlandilla koemme, että toimiala kaipaa selkiyttämistä ja haluamme vakiinnuttaa alaa. Pidämme keskustelua ennakoinnin ammattilaisuudesta tervetulleena ja näemme Futures Finlandin kaltaisen ammattilaisfoorumin tärkeänä.

Yhdistyksessä pidämme huolta tulevaisuusajattelun laadusta ja autamme organisaatioita löytämään ennakoinnin osaajia. Kehitymme ja kehitämme yhdessä tulevaisuusajattelua. Piirrämme yhdessä jäsentemme kanssa Suomen ennakointikarttaa: nykytilannetta ja tulevaisuutta.

Viime vuonna 10- vuotisjuhlamme kunniaksi tuotimme 10 artikkelin artikkelisarjan, jossa tavoitteenamme oli nostaa alan profiilia ja tuoda esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa osaavan ja uskottavan tekijän? Kirjoittajina oli sekä jäsenistöä, että vapaaehtoistiimimme ja hallituksemme jäseniä.

Nämä 10 asiaa nostettiin esiin:

Mitä seuraavaksi?

Näiden lisäksi alalla käydään enenevissä määrin keskustelua myös tulevaisuusvallasta (kenellä sitä on) ja moniäänisten tulevaisuuksien tarpeesta (näkemysten peitto). Suomessa Sitralla tutkitaan teemaa paraikaa.

Ennakoinnin suosion kasvaessa, sen vaikuttavuus ja arviointi  ovat myös olleet aiempaa enemmän esillä viime aikoina. Association of professional futurists julkaisi taannoin kiinnostavan raportin: APF Foresight Evaluation Task Force Report- Building Field and Foresight Practitioner Evaluation Capacity. Myös Suomessa asia on ollut esillä.

Niin kauan kuin tulevaisuudentutkimus on ollut olemassa, sen reunaehdoista on käyty keskustelua, välillä vähemmän ja välillä enemmän. Tunnettu futuristi Wendell Bell pohti alan etiikkaa aikanaan (1997) kirjan verran: Foundations of Futures Studies: Volume 2: Values, Objectivity, and the Good Society.
Ennakoinnin ollessa nyt valokeilassa, on oiva tilaisuus teroittaa myös ennakoinnin laadun merkitystä. Ammattimainen ennakointi luo organisaatioille tulevaisuuskestävyyttä, muutosvalmiutta ja kilpailuetua.

Puntaroinnin paikka on sekin, miten futuristit itse pitävät huolta ammattilaisetiikan toteutumisesta projekteissaan, kun aikaa ja tai rahaa on rajoitetusti. Onko parempi tehdä se, mitä pystytään ja tunnustaa harmaat alueet kuin jättää tekemättä.

Mitä ajatuksia sinulle nousee alalla vellovasta keskustelusta? Mitä toivoisit tapahtuvan? Mitä lisäisit ennakoinnin ammattilaisen määritelmään? Entä etiikkaan? Ota osaa keskusteluun kommentoimalla tätä kirjoitusta.

Hyvää kesää ja kohti syksyä

Hyvää kesää kaikille jäsenillemme. Syksyllä jatketaan taas missiomme ja visiomme edistämistä mielenkiintoisten tapahtumien ja toiminnan kautta.


Vapaaehtoistiimimme sekä hallituksemme on tehnyt ahkerasti töitä keväällä. Järjestimme kevään aikana muun muassa 7 tapahtumaa, julkaisimme 4 jäsentemme kirjoittamaa blogitekstiä ennakoinnin roolista heidän työssään, julkaisimme päivitetyn manifestimme sekä annoimme Futures Finland 360° -palkinnon Sofi Oksaselle tarkkanäköisistä ajatuksistaan. Kahdesta jälkimmäisestä laadimme myös lehdistötiedotteet, jotka julkaisimme myös sivuillamme. Tästä on hyvä jatkaa toimintavuotta 2023.

Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilija, yrittäjä ja Futures Finland ry:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. 

Minna Koskelo