10-vuotisjuhlan blogisarja: Ennakoinnin ammattilainen avaa ajattelua erilaisiin mahdollisiin tulevaisuuksiin

Juhlavuoden kunniaksi ja 10-vuotislahjaksi Futures Finland on pyytänyt toiminnassa  mukana olleita ennakoinnin ammattilaisia kirjoittajiksi artikkelisarjaan, jossa  nostamme alan profiilia ja tuomme esille ennakoinnin ammattitaitoa. Mistä tunnistaa  osaavan ja uskottavan tekijän?  

Elina Kiiski-Kataja työskentelee muutokseen erikoistuneessa konsulttitoimistosto Ellun Kanoissa tutkimusjohtajana. Aiemmin Elina on työskennellyt Sitrassa, jossa Sitran megatrendityön ja megatrendilistan synty on hänen käsialaansa. Elina on työskennellyt läheisesti yritysten, ministeriöiden, yleisesti julkisen sektorin, suurten kaupunkien ja järjestöjen kanssa ennakointityön parissa. Hän kirjoittaa parhaillaan myös väitöskirjaa teknologian vaikutuksista demokratiaan. Futures Finlandin toiminnassa hän on ollut mukana alusta asti, viime vuodet toiminnantarkastajan roolissa.

Tulevaisuustyön tarve kasvaa

Viimeiset vuodet ovat olleet rajun yhteiskunnallisen murroksen aikaa. Megatrendit kuten ekologinen kriisi, epävarma globaali toimintaympäristö ja kiihtyvä teknologinen muutos ovat tulleet todeksi ihmisten ja yritysten arkeen. Nopean muutoksen myötä myös tulevaisuustyölle on yhä enenevissä määrin kysyntää, ja välillä keskustelu tulevaisuuksista käy varsin sakeana. Etenkin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jäljiltä käydään keskustelua siitä, olisiko tapahtumat voitu ennustaa paremmin. 

Ennakoinnin ammattilainen ei kuitenkaan ole ennustaja eikä ennakointi ole ennustamista. Ennakointi on ennen kaikkea erilaisten mahdollisten tulevaisuuksien hahmottamista, niihin johtavien kehityskulkujen ja signaalien tunnistamista ja niiden pohjalta toimimista.

Systemaattinen ennakointi mahdollistaa erilaisiin tilanteisiin varautumisen ja nopeatkin strategiset muutokset, kun niiden tekemiseen on tarve. Nykyisessä, kaoottisessa toimintaympäristössä välillä äärimmäisen nopeastikin. 

Ennakoinnin kolme lähestymistapaa

Jäsennän mielelläni tulevaisuutta kolmen erilaisen lähestymistavan kautta. Nämä lähestymistavat auttavat hahmottamaan todennäköisiä tulevaisuuksia, mahdollisia tulevaisuuksia sekä toivottavia tulevaisuuksia. Laadukkaassa tulevaisuustyössä tarvitaan näitä kaikkia.

Todennäköisten tulevaisuuksien hahmottaminen pitää sisällään erilaisia dataan, tilastoihin ja laskennallisiin todennäköisyyksiin perustuvien aineistojen läpikäyntiä tulevaisuutyön tueksi. Se kertoo meille trendejä vaikkapa äänestyskäyttäytymisestä tai jonkin palvelun käyttäjämäärien kehityksestä. 

Todennäköinen tulevaisuus kertoo meille tulevaisuudesta kuitenkin vain menneen valossa. Siksi on erittäin tärkeää pohtia myös mahdollisia tulevaisuuksia. Tässä työssä apuna eivät ole niinkään tilastot ja data, vaan kyky ajatella mahdollisimman laajasti ja joustavasti.

Tämä onkin usein kaikkein vaikeinta. Jos meille olisi vuonna 2012 kerrottu, että kymmenen vuoden päästä venäläiset hyökkäävät Ukrainaan, amerikkalaiset Capitol Hillille, ihmiset tekevät työnsä kotona, kulkevat kaduilla maskeissa ja älylaitteisiin aivonsa jatkuvasti kytkeneinä, olisimme tuhahtaneet. Ennakoinnin ammattilainen auttaa kuitenkin juuri tässä; erilaisin työkaluin ajattelua avataan ja luodaan näkymiä ja skenaarioita mahdottomiltakin tuntuviin vaihtoehtoihin.

Turbulentissa ajassa korostuvat nyt mahdolliset tulevaisuudet. Ajattelen kuitenkin, että sitä suuremmalla syyllä juuri nyt olisi erityisesti keskityttävä kolmanteen tulevaisuustiedon lajiin, eli toivottaviin tulevaisuuksiin. 

Toivottavien tulevaisuuksien hahmottamisessa tullaan lähelle visiointia ja tarvitaan voimaantunutta ajattelua, dialogia, yhdessä oppimista ja innostumista. Millaista teknologista tulevaisuutta haluamme? Onko fiksua että lapset kasvavat kiinni älylaitteissa? Miten teknologiajäteille tuottamamme data ja sitä kautta voitot jakaantuvat? Millaisessa ekologisessa ympäristössä haluamme elää? Millaista elämää ja talousjärjestelmää tämä tarkoittaa? Millaisiin arvoihin haluamme kiinnittyä, jos elämme blokkiutuneessa ja räjähdysherkässä globaalissa todellisuudessa?

Ennakoinnin ammattilainen uskaltaa haastaa kumppaninsa ajattelua

Ennakoinnin ammattilainen siis uskaltaa myös haastaa ajattelua suuressakin mittakaavassa. Kun katsotaan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja erityisesti dataa siitä, on selvää, että tulevaisuus tulee tapahtumaan hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin mihin olemme tottuneet. 

Tämä liittyy kaikkein voimakkaimmin siihen, että maapallon ekologisen kantokyvyn rajat tulevat vastaan. Keikahduspisteet ovat lähellä mitä tulee ilmaston lämpenemiseen, biodiversiteettiin, lajikatoon tai kriittisiin luonnonresursseihin.

Tämä tarkoittaa, että talousjärjestelmä, joka perustuu resurssien kulutukseen ja jatkuvaan kasvuun luonnon kustannuksella tulee tiensä päähän, kun tarpeeksi moni keikahduspiste ohitetaan. Siksi ennakoinnin ammattilaisen tehtävä on haastaa kumppaneitaan miettimään myös sitä, miltä radikaalisti toisella tavalla toimiva talous tai yhteiskunta voisi näyttää.

Nyt tarvitaan tulevaisuuden rakentajia

Vaikka ajat ovat synkät, ei tätä tulevaisuuspohdintaa saa ohittaa, vaan sitä tarvitaan nyt enemmän kuin aikoihin. Kun tulevaisuus on sumuinen ja toimintaympäristö myrskyisä, tarjoavat arvoihin pohjautuvat visiot ankkureita joihin kiinnittyä. Ennakoinnin ammattilainen luotsaa kumppaniaan tässä aallokossa mahdollistaen erilaisten tulevaisuuden vaihtoehtojen ymmärtämisen, sekä niihin ajoissa varautumisen.

Varautumisen lisäksi vielä tärkeämpää on pyrkiä rakentamaan tulevaisuutta, johon itse uskoo ja jonka rakentamiseen voi saada muutkin mukaan. Juuri nyt ei saisikaan juuttua ennakoimaan pelkästään yllätyksiä tai tutkimaan mennyttä dataa, vaan olisi pyrittävä aktiivisesti rakentamaan ja visioimaan myös toivottavaa tulevaisuutta.

10-vuotis blogisarjaGuest User