2020 paketoitiin pohtien miten tulevaisuuskeskustelusta saisi mahdollisimman monimuotoista.

Kuva: Aaron Burden (unsplash.com)

Kuva: Aaron Burden (unsplash.com)

Futures Finlandin vuosi 2020 päättyi syysleiriin, joka siirtyi alkuperäiseltä paikaltaan lokakuusta joulukuun puoliväliin. Torstaina 17.12. kokoonnuimme virtuaalisesti katsomaan pätkiä APF (Association of Professional Futurists) lokakuussa järjestämästä The Full Spectrum Futures tapahtumasta ja keskustelemaan yhdessä esitysten herättämistä ajatuksista. Tapahtuman teemana oli tulevaisuuskeskustelun monipuolisuus: miten tulevaisuuskeskustelussa olisi edustettuna mahdollisimman monien erilaisten ryhmien ääni. Tätä teemaa toi esiin myös Tulevaisuuspäivä teemallaan Tulevaisuusvalta aiemmin tänä vuonna.

Inspiroivien esitysten siivittämänä keskustelu polveili ennakoinnin menetelmissä (olemassa olevissa ja tarvittavissa sovelluksissa) moniäänisyyden mahdollistajana sekä videoiden pysäyttävissä viesteissä. Lopulta päädyimme puhumaan dystopioiden ja utopioiden roolista ja merkityksestä kulttuurissa.

Erilaisia tulevaisuuskuvia maailmalta

Katsoimme ensin otteen Teach the Futuren ja #NexGenEdu’n järjestämästä paneelista How do young people of today imagine tomorrow, jossa neljä nuorta kertoivat miksi nuoria tulisi ottaa mukaan tulevaisuuden suunnitteluun ja millaisia ajatuksia heillä on koskien tulevaisuutta. Tulevaisuuden päätöksiä tekevät usein aikuiset. Tässä paneelissa nuoret pohtivat, mitä seurauksia sillä on. Kolumbialainen 13-vuotias ANDRÉS CASTELLANOS MONTOYA, hollantilainen 12-vuotias ARLYNN VELDINK, Bangladeshista kotoisin oleva 15-vuotias ANUSHKA QUADIR ja brasilialainen 14-vuotias MATHEUS BARBOSA vastailivat tutkija-professori LOURDES RODRIGUEZ kysymyksiin tulevaisuuden maailmasta. Nuoria mietitytti mm. koulutusjärjestelmän yhteensopivuus nykymaailman kanssa sekä aikajänne. Kun nuorille tulevaisuus on heidän edessään, me aikuiset usein katsomme nuorten mielestä taaksepäin ja pohdimme aikaa, joka on jo mennyt. 

Illan toinen esitys oli ote Banglasdeshissa toimivien järjestöjen Bonhishikha ja Mondro toteuttamasta teatteriesityksestä Spectrum of Choice. Esitys käsittelee useita bangladeshilaisia tabuja kuten avioliitossa tapahtuvaa raiskausta, seksuaalikasvatuksen puuttumista ja erilaisten vähemmistöjen oikeuksia yhteiskunnassa. Esitys haluaa tuoda erilaisten ihmisten ääniä kuuluville ja kannustaa nuoria keskustelemaan omasta roolistaan yhteiskunnassa. Katsoimme virtuaalisesta näytelmästä neljännen luvun: Dear Society, jossa päähenkilö kertoo monologin ja tanssin kautta voimauttavan tarinan, jossa hän hyväksyy oman seksuaalisuutensa ja lopulta antaa anteeksi yhteiskunnalle. “Thank you making me the person I am today - Yours truly abnormal“. Puolen tunnin esityksen jälkeen, teoksen toteuttajat Chenoa Chowdhury, Tanveer Anoy, Shakil Ahmed, Tasaffy Hossain keskustelevat paneelimuotoisesti teoksesta. Tekijät tuovat esille mm. sen, että muuttaaksemme vallitsevaa fyysistä todellisuutta ja miten sitä rakennamme, tarvitsemme uusia metaforia ja vaihtoehtoisia tarinoita - uusia merkityksiä.

Inspiroivaa luettavaa ja tutkittavaa

Esitykset herättivät ryhmämme keskustelemaan mm. koulutusjärjestelmän tulevaisuudesta sekä tarinankerronnan tärkeydestä menetelmänä muuttaa maailma. Pohdimme mm. dystopioiden suurta määrää populaarikulttuurissa: missä kohtaa edistysusko on vaihtunut kulttuuripessimismiin? Pohdimme mitä tulevaisuuskuvittelussa on tapahtunut ja mistä tämä muutos johtuu.

Muistelimme myös useita erilaisia kuultuja ja nähtyjä tarinoita, jotka ovat inspiroineet meitä. Yhden ajatuksia herättelevän tulevaisuuden tarjoaa palkittu kirjailija Piia Leino kirjassaan Yliaika, jonka äärelle Futures Finlandin Book Club kokoontui aiemmin joulukuussa. Iloksemme saimme myös kirjailijan paikalle keskustelemaan. Yliaika esittelee dystopian, jossa Suomessa ei ole sijaa yli 75-vuotiaille. 75-vuotispäivänä on “exituksen” – eli näennäisen kuoleman – kansalaisoikeuksien menetyksen aika. Sekä Yliaika, että Leinon aiempi teos Taivas ovat suositeltavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa dystopioiden muodossa. Tarinankerronta on yksi ennakoinnin muoto, joka tuo tulevaisuusajattelun lähemmäksi ihmistä. Leino totesi taannoin HS:n haastattelussa: “Vaikka useat dystopiat ovat uhkakuvineen varsin synkkiä, ei dysto­pioissa Leinon mielestä kuitenkaan välttämättä ole kyse synkistelystä, vaan kauneudesta. Ottamalla jotain pois näytetään, mitä hyvää meillä on ollut.”

Futures Finland Book Club on kirjakerho lukemisesta innostuneille, tiedonjanoisille ja ajatusten vaihtoa kaipaaville. Fokus on tulevaisuuden tutkimuksessa ja ennakoinnissa. Luvassa ainakin lukuvinkkejä ja kirjallisuuspiirejä. Jos tulevaisuusaiheinen kirjakerho kiinnostaa, liity mukaan Linkedinin -puolella.

Tulevan joululomaa ajatellen listasimme keskustelussa esiin nousseita kirjoja, sarjoja ja podcasteja, olkaa hyvä:
Minkälaiset tulevaisuustarinat sinua ovat viime aikoina inspiroineet? Jatka listaa kommenttikenttiin.

Leppoisaa ja mukavaa joulun aikaa & onnellista uutta vuotta 2021
Toivottaa Futures Finlandin ydintiimi
—————————————————————————————————-

Sarjoja:

Years and Years (HBO)

https://youtu.be/SY41jhIP_xI  (trailer)

Podcasteja:

Tulevaisuus hanskassa
https://areena.yle.fi/audio/1-4256464

Tulevaisuuksien historia

https://areena.yle.fi/audio/1-4161921

Kirjoja:

Piia Leino: Yliaika
https://kustantamo.sets.fi/kirja/yliaika/

Leinon haastattelu:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006464103.html (tilaajille)

Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen
https://www.adlibris.com/fi/kirja/hata-on-tarpeen-9789518515220

Guest User